Wat is een Virtueel Assistent?

Nog niet zo lang geleden werd bij het woord Virtual Assistant vooral gedacht aan een chatrobot op een website. Deze bood heel vriendelijk aan om je te helpen als onderdeel van de klantenservice van die site. Inmiddels is het al aardig bekend dat hiermee een werkelijke persoon mee wordt bedoeld en dat diegene virtueel  – op afstand – met je samenwerkt. In de Nationale Beroepengids werd Virtual Assistant onlangs genoemd als een van de beroepen van de toekomst.

Op afstand de agenda beheren en de administratie doen, dit klinkt als een secretaresse of Personal Assistant in een nieuw jasje gestoken. Maar een Virtueel Assistent is meer dan een secretaresse, die toevallig alleen telefonisch of via chat beschikbaar is.  Virtual Assistants kunnen gezien worden als een sparring partner van de opdrachtgever. Aangezien zij zelf ondernemer zijn, herkennen zij de problemen waar men tegenaan loopt en begrijpen ze extra goed wat de opdrachtgever nodig heeft.

Een Virtueel Assistent (VA), Virtual Assistant of Virtueel Professional is  een zelfstandig professional die op afstand  – virtueel, vanuit het eigen kantoor – andere ondernemers ondersteunt

Nog een reden waarom de vergelijking met een klassieke assistent de lading niet volledig dekt, is de expertise van een Virtual Assistant. Vanwege het online werken komen er namelijk hele nieuwe werkzaamheden en competenties kijken. Dit Nieuwe Werken zorgt ervoor dat er kennis gevraagd wordt van online opslag – de cloud- en communicatiemiddelen als Skype en andere online tools.

 

Wat doe ik als Virtueel Assistent?

Ikzelf ben mij op dit moment aan het ontwikkelen op het gebied van online marketing en communicatie, het maken en beheren van WordPress websites en het verbeteren van vindbaarheid in Google. Afgelopen woensdag heb ik deze animatievideo gemaakt met een kort overzicht van de diensten die ik aanbied. Maar hiernaast ben ik ook beschikbaar voor vertrouwde werkzaamheden zoals het  structureren van de administratie en organiseren van vergaderingen en evenementen.

 

 

Ik vind het belangrijk om voor ondernemers alle zorgen uit handen te nemen, zodat er meer tijd vrij komt voor hun eigen zaken. Ik ben nou eenmaal van mening dat niemand niet alles zelf kan doen en hóeft te doen. Door ondernemers te ondersteunen op diverse vlakken, blijft er tijd en focus over voor de eigen core business. Of ik zorg ervoor dat ondernemers meer vrije tijd krijgen, wat ook wel zo fijn is!

 

Vragen voor deze vrijdagmiddag: Kunnen jullie zo lekker gaan genieten van je weekend? Of ben jij die ondernemer, die morgen ook nog even moet doorwerken?

 

Afbeelding via Pixabay (Unsplash)